Cum poate fi ameliorata alergia la acarieni

Alergia la acarieni

Deoarece adultii si copiii stau tot mai mult in case, alergia la acarieni afecteaza din ce in ce mai multe persoane. Daca praful din exterior poate contine alergeni precum polen, mucegai sau diferite particule poluante, praful din casa este de obicei contaminat cu acarieni. Acarienii sunt niste gandacei microscopici care se regasesc in saltea, draperii, perne, jucarii de plus si in tot ce predispune acumularea de praf. Mediul optim de inmultire al acarienilor, este atunci cand in camera umiditatea depaseste 50% si temperatura sare peste 25 grade.

Simptomele provocate de alergia la acarieni, difera in functie de imunitatea fiecarei persoane afectate. Persoanele cu imunitatea mai puternica pot avea simptome cum ar fi iritarea tenului, stranut, usoare mancarimi pe corp, obstructia nazala si rinita alergica. Cei cu o imunitate mai scazuta pot avea ochii rosii si pleoape inflamate, eruptii cutanate, astm, secretii nazale abundente sau dermatita atopica. Pe langa tratamentul adecvat prescris de doctorul alergolog, putem lua si noi cateva masuri care sa ne ajute la ameliorarea alergiei.

Curatenia:

● Curatenia in camera de dormit este foarte importanta si ar trebui efectuata o data pe saptamana, folosind o carpa uda. Daca nu avem o persoana care sa faca curatenia in locul nostru, vom purta intotdeauna o masca de praf si evitam camera timp de doua ore dupa ce am efectuat curatenia. Acarienii urasc lumina soarelui si aerul proaspat, de aceea este bine sa aerisim camera cu fiecare ocazie, iar asternuturile sa le scoatem la soare in fiecare dimineata. De asemenea, un alt aspect foarte important este spalarea rufelor. Lenjerii de pat, prosoape, perne, haine, toate ar trebui spalate la minim 60 de grade. Chiar daca etichetele indica alte tipuri de spalari, o temperatura mai mica nu poate distruge microbii si bacteriile la care cei sensibili sunt predispusi.

Schimbarea si aruncarea:

● Daca aveti in camera de dormit acareturi pe care nu le mai folositi, acum este un bun prilej sa scapati de ele. Carti, cutii, textile neutilizabile, jucarii nelavabile si cam tot ce inseamna aglomerarea inutila a camerei, trebuiesc evitate. Ce nu putem arunca, este indicat sa inlocuim. Putem folosi perne, pilote si saltele antialergice, in locul celor clasice. Putem inlocui draperiile cu jaluzele din bambus care pot fi sterse usor cu o carpa uda, iar covoarele si mochetele le putem schimba cu parchet sau alte suprafete usor de spalat.

Purificator de aer:

● Fie ca este vorba de un purificator de aer pe baza de filtru HEPA si carbon activ, sau un purificator salin, acestea vor ajuta foarte mult la diminuarea simptomelor. De asemenea, si in cazul aspiratorului folosit la curatenia din casa, este indicat sa avem unul tot cu filtru HEPA. HEPA vine de la High-Efficiency Particulate Arrestance si este capabil sa retina peste 99% din particulele care contamineaza aerul si care nu depasesc 0.03 microni. Purificatorul salin are ca scop nu doar tratarea aerului, ci si tratarea afectiunilor respiratorii provocate de alergii. Eu folosesc un purificator salin de multi ani si sunt foarte multumita de beneficiile pe care mi le aduce.

Ca o mica completare, este foarte important sa ne intarim imunitatea printr-o alimentatie corecta care sa acopere toti nutrientii de care avem nevoie. Sper sa va fie de ajutor aceste informatii. Astept cu interes parerile si intrebarile voastre, in sectiunea de comentarii. Daca v-a placut articolul, nu uitati sa il dati mai departe pe facebook, twitter, google+, sau unde mai doriti voi. Cu drag, Gabriela!