Cum sa avem grija de un laptop corespunzator

null

Multe persoane hotarasc sa treaca de la un Desktop (calculator) la laptop, insa fac greseala sa creada ca cele doua sunt asemanatoare din toate punctele de vedere. Un laptop are marele avantaj al portabilitatii, insa din pacate sunt si foarte pretentioase in ceea ce priveste cum le ingrijim.
Daca la un Desktop se defecteaza unul sau mai multe componente, acestea pot fi schimbate fara prea mare efort si la un pret accesibil. La un laptop, nu doar ca piesele se gasesc destul de greu, ci sunt si destul de costisitoare (de cele mai multe ori solutia cea mai buna fiind de a cumpara un laptop nou).
Totusi de cativa ani, laptopurile au castigat din ce in ce mai mult teren, asa se face ca in ziua de azi tot mai multe persoane aleg sa cumpere unul.
Au trecut deja 7 ani de la prima mea intalnire cu un laptop, si pot spune ca am acumulat ceva experienta in acest domeniu. De aceea doresc sa ofer cateva sfaturi celor care isi doresc sa aiba un laptop “sanatos” si sa se bucure cat mai mult timp de acesta (nu chiar asa mult timp, oricum in scurt timp vor aparea altele mai performante).big grin
Sper sa va fie folositoare aceste sfaturi, iar daca mai aveti si alte nelamuriri/intrebari, lasati mesajele voastre in sectiunea de comentarii..o sa va raspund cat pot de repede.

Bateria – Daca in majoritatea timpului folositi un laptop acasa conectat la priza, nu uitati ca la fiecare doua, trei zile (cel mult o saptamana), sa-l lasati macar o data pe baterie pana aceasta se descarca complect.
Sa nu credeti ca tinand un laptop doar conectat la priza, veti proteja astfel bateria. Pentru a evita ca o baterie sa devina nefunctionala, aceasta trebuie folosita regulat.
Nu este cazut sa va impacientati daca observati ca incarcatorul se va infierbanta foarte tare. Este un proces normal cand este tinut in priza (totusi evitati sa-l asezati pe suprafete cu risc de ardere).

Curatarea – Pentru a pastra aspectul unui laptop placut pentru cat mai mult timp, dar si pentru ca acesta sa functioneze perfect in timp, trebuie curat periodic si corespunzator. In primul rand evitati mancarea si bautura in preajma acestuia. Daca o tastatura de Desktop stricata din cauza unui pahar cu apa poate fi schimbata cat ai bate din palme, la un laptop este mult mai dificil (deci, de evitat).
De fiecare data cand nu folositi laptopul, inchideti lid-ul (capacul) pentru a evita depunerea de praf inutila. In fiecare dimineata ar fi indicat sa stergeti praful superficial cu o carpa din micro fibra, insa puteti sari peste acest pas daca vi se pare o procedura anevoioasa.
Obligatoriu o data pe saptamana, curatati monitorul cat si intregul laptop (fara touchpad), cu o carpa din micro fibra si un spray special pentru LCD (sub nici o forma nu folositi spirt sau alte solutii de curatare ce le gasiti prin gospodarie). Puteti folosi un kit de curatare pentru laptop care se gaseste cam peste tot si are un pret accesibil.
O data pe luna va recomand sa aspirati laptopul cu aspiratorul in toate orificiile (chiar si intre tastatura). Folositi un aspirator normal cu accesoriu de praf pentru colturi atasat (la viteza minima).
Aspirarea regulata, va lungi timpul pana veti ajunge la un service pentru o curatare totala (Atentie, aceasta procedura o faceti doar si numai cu laptopul inchis si scos din priza!!).

Supraincalzire – Trebuie sa stiti ca un laptop atrage praful in interior foarte repede, din acest motiv este indicat sa nu il folositi direct pe genunchi sau pe pat (sau pe oricare alta suprafata ce acopera fantele de aerisire). Un alt motiv pentru care nu ar trebui folosit in aceste moduri, este pentru ca neavand pe unde sa “respire” componentele acestuia se vor incinge si nu vor mai functiona corespunzator (riscand chiar si arderea lor in cazuri rare). Chiar daca fantele de aerisire sunt localizate lateral, laptopul trebuie sa aiba fiecare orificiu liber (inclusiv tastatura) pentru a evita supraincalzirea acestuia.
Daca totusi scopul pentru care ati cumparat laptopul, este sa il folositi in comfortul patului vostru, cea mai buna solutie este sa luati o masa pentru laptop speciala, sau daca nu doriti sa investiti bani, puteti sa folositi sub el un placaj drept gasit prin casa.

Cooler & DVD Writer – Daca aveti un laptop care se incinge destul de repede cand jucati un joc sau cand folositi programe ce-l solicita la maxim, va recomand sa folositi un Cooler. Acesta va ajuta laptopul sa-si pastreze mereu temperatura optima, si astfel sa functioneze fara erori.
Nu faceti un obicei in a tine in DVD Writer CD-urile cu care nu mai aveti treaba. Chiar daca voi nu folositi CD-ul, unitatea DVD tot il va rula in anumite situatii (de exemplu la pornirea laptopului).
De asemenea nu va recomand sa urmariti filme (sau sa ascultati muzica) direct de pe un CD. Puteti sa copiati fisierele pe laptop, si sa evitati ca DVD Writer-ul sa functioneze fara rost.
O data pe luna, stergeti capul de scriere/citire cu un CD special de curatare (se gaseste in comert). Evitati sa rulati CD-uri/DVD-uri deteriorate, DVD Writer-ul unui laptop este mai sensibil decat cel al unui Desktop, ceea ce l-ar putea afecta in timp datorita suprasolicitarii.