Nu spune totul despre tine in CV

CV

Exista foarte multi candidati la locuri de munca care incearca in CV-urile lor, sa includa totul, sa para cat mai buni, cat mai experimentati, cat mai potriviti pentru un loc de munca. Desigur, este important sa incluzi in CV calificari pertinente, realizari, si asa mai departe, dar nu trebuie sa mentionezi fiecare detaliu al vietii tale profesionale.

Desi poate suna contraintuitiv, de multe ori este bine ca CV-ul sa cuprinda mai putine informatii decat prea multe. Cu siguranta nu doresti sa trimiti angajatorilor un document vag si neimpresionant, insa daca CV-ul cuprinde aceleasi sarcini pentru pozitii multiple, angajatorul va trece cu vederea peste multe detalii. Acesta va fi mai putin interesat de CV-ul tau – si implicit de tine.

Scopul unui CV este de a impresiona cititorul cu abilitatile tale si de a-l atrage sa afle mai multe despre tine, prin intermediul interviului. Daca CV-ul tau se repeta mereu si mereu, cititorul nu va fi impresionat sau intrigat – va fi plictisit. Daca se intampla acest lucru, cel mai probabil ca recrutorul sau angajatorul va decide sa aleaga un alt candidat – poate chiar cineva cu aceleasi calificari, dar cu un CV mai interesant.

Fii creativ in limbaj

De multe ori, oamenii detin posturi similare de-a lungul carierei lor, motiv pentru care multi dintre ei au CV-uri repetitive. Ce ar trebui sa faci intr-o astfel de situatie? Evidentiaza diferentele dintre fiecare post, observand diversele realizari pentru fiecare pozitie. Este posibil sa fi avut acelasi post la trei companii diferite, dar este foarte putin probabil ca ai indeplinit aceleasi sarcini exacte, fara nici o variatie, la fiecare loc de munca.

De exemplu, sa luam CV-ul unui asistent administrativ. Asistentii administrativi au adesea sarcini foarte similare la locul de munca, indiferent de compania in care lucreaza. Pentru a adauga o nota diferita CV-ului, tot ce are de facut un asistent administrativ este sa schimbe modul de redactare si frazarea atunci cand descrie responsabilitatile similare ale postului.

De exemplu:

1. “Ca office manager am gestionat apelurile telefonice, servind ca prim punct de contact cererile clientilor, precum si solutionarea litigiilor minore.”

2. “In relatiile cu clientii am avut rolul de a contacta clientii prin telefon, de a raspunde la diverse intrebari, rezolva probleme si prelua apeluri directe.”

Aceste doua exemple descriu, in esenta, aceleasi locuri de munca, insa formularea unica face descrierile sa para diferite.

Concentreza-te pe ceea ce te face unic

Un alt lucru pe care trebuie sa il intelegi este ca nu este necesar sa listezi fiecare responsabilitate pe care ai avut-o la fiecare loc de munca in parte. Listeaza doar responsabilitatile care corespund cu postul pentru care aplici. Daca acestea se repeta, scrie doar sarcinile care te scot in evidenta.

Listand astfel de sarcini, evidentiezi in acelasi timp si abilitatile pe care le dobandesti, creand diferente intre descrierile locurilor tale de munca. In acelasi timp, iti evidentiezi realizarile si arati potentialilor angajatori ca esti un angajat motivat si pus pe fapte mari.

Atunci cand iti scrii CV-ul, aminteste-ti ca “less is more” (mai mult inseamna mai putin). Nu trebuie sa incluzi totul in CV ci trebuie sa incluzi informatiile care te fac unic si relevant pentru jobul respectiv.